Zodiac

Killing spree

Het hart van menig filmliefhebber gaat sneller kloppen bij een nieuwe release van David Fincher. De Amerikaanse regisseur verhaalt in Zodiac net als in Se7en over een een seriemoordenaar. Deze keer is het vooral een mentale zoektocht geworden.

Fincher beet zich het afgelopen jaar vast in het verhaal van de nooit opgepakte Zodiac-killer, die in de jaren ’60 en ’70 San Francisco in zijn greep hield. Kijkers die een nieuwe Se7en verwachten, komen echter bedrogen uit. Het is hier vooral het speurwerk dat centraal staat.

Geen spoor te bekennen van een afschrikwekkende moordenaar of prachtig in beeld gebrachte slachtoffers. Het grootste gedeelte van Zodiac draait om de gevolgen van de waargebeurde moorden op de persoonlijke levens van een drietal rechtstreeks betrokkenen.

Zodiac gaat over Robert Graysmith (Jake Gyllenhall), op wiens boek de film is gebaseerd. Hij is als jonge twintiger werkzaam bij de San Francisco Chronicle, één van de drie kranten met wie de Zodiac-killer contacteert om zijn moorden bekend te maken.

De dagbladen moeten ieder een geheime code op de voorpagina van hun krant plaatsen. Zo niet, vallen er nog meer doden..

De nieuwste van Fincher is een uitstekende karakterstudie en vooral een prachtige tijdsweergave geworden. Het kent helaas een te weinig bevredigend script en daarmee gepaard gaand open einde. De meest belangrijke vragen worden laat Fincher onbeantwoord.

Puzzelen voor gevorderden 7