The Pink Panther

Diamonds are Forever

De klunzige Franse inspecteur Clouseau luistert anno 2006 naar de naam Steve Martin. De legende Peter Sellers is duidelijk dood en begraven, zijn opvolger Martin rest de zware taak de rol over te nemen.

De inmiddels 61-jarige acteur heeft door zijn witte haar een tijdloos uiterlijk gekregen. Hij steelt in de nieuwe Panther de show. Soms overdreven, af en toe onderkoeld, vaak grappig – hij is de grootste sterkte en tevens grootste zwakte van de nieuwe Pink Panther.

Velen zullen waarschijnlijk Martin en zijn capriolen niet kunnen waarderen en hij zal altijd in de schaduw van Sellers moeten staan. Voor een ieder maling heeft aan de historie is een avondje lachen zeker. If you pardon his French..

De arrogante hoofdinspecteur van de Parijse politie Dreyfus (Kevin Kline) krijgt te maken met een opvallende misdaad. De waardevolle Pink Panther-diamant wordt voor zijn neus gestolen tijdens een voetbalinterland..

Dreyfus wil de zaak zelf oplossen en zo eindelijk ‘ze medal ov onor’ winnen. Om de Franse persmuskieten van zich af te houden, besluit hij de lompste politieman van heel Frankrijk in te schakelen. Inspector Clouseau moet als aas fungeren.

Popzangeres Xenia, de mooie en slecht acterende Beyoncé, is één van de verdachten. Clouseau krijgt hulp van Gilbert Ponton (Jean Reno) en van de twee grijze hersencellen die zijn hoofd rijk is. Gelukkig is voor stomme mazzel weinig wijsheid nodig.

Misschien dat de nieuwe Pink Panther geluk heeft gehad, maar hij pakt wonderbaarlijk goed uit. Steve Martin haalt alles uit de kast om te bewijzen dat hij echt grappig is. Als je in de stemming bent, zul je het wellicht beamen.

Het gaat om het basisgegeven dat in stand is gehouden: waar Clousau komt, sneuvelt al de rest. Vooral zijn scènes met inspector Dreyfus leiden tot lekkere klucht. Martin is Sellers niet, maar doet erg zijn best.

Zi krezi inzpector iz bek 6