The Matador

Brokeback Assassin

Pierce Brosnan zal altijd in onze collectieve filmherinnering blijven als dè Bond van de jaren negentig. Nu Daniel Craig het spionnenstokje heeft overgenomen, is de tijd rijp om het 007-imago volledig overboord te gooien.

Een bisexuele kettingrokende alcoholistische huurmoordenaar past goed binnen dat nieuwe profiel. Brosnan speelt Julien Noble, een moderne assassin. Al jarenlang ruimt hij routinematig zijn doelen op, maar wordt steeds slordiger in het werk.

Het anonieme bestaan heeft hem namelijk een diepe depressie en schuldgevoel bezorgt. Hij heeft geen vrienden heeft om het mee te delen. Op een avond komt hij in een hotelbar de brave Denverse zakenman Danny Wright (Greg Kinnear) tegen. Nadat Julien zijn nieuwe vriend in vertrouwen neemt over zijn opvallende baan, bouwen de twee een intense vakantievriendschap op.

Als een half jaar later zijn opdrachtgevers er genoeg van hebben, is het tijd om de vriendschap weer op te halen. Noble zoekt de familie Wright op in hun vredige suburb. ‘I am sorry looking like a Bangkok hooker on a Sunday morning, after the navy’s left town.”

Regisseur Richard Shepard kreeg ‘slechts’ 10 miljoen dollar om The Matador te schieten. Wees gerust, dat is nergens aan de film af te zien. De kleurrijke decors zijn een genot voor het oog en iedere scène kent een prachtige aankleding. Wat de denken van die boom die midden in een vrijscène plots in het huis stort?

De twee hoofdpersonen zijn op dreef en vormen een geloofwaardige vriendschap. Vooral Brosnan is een echte Engelse charmeur en weet uitstekend te vermaken. The Matador blijft vooral pretentieloos vermaak.

James Bond’s manische broer 7