The Hoax

The One Million Dollar Lie

Howard Hughes is een van de markantste personen uit de Amerikaanse geschiedenis. Deze regisseur, producer en zakenman stond tijdens zijn leven altijd in het middelpunt van de aandacht. Vooral vanwege zijn vermeende krankzinnigheid…

Leonardo Di Caprio gaf Hughes onlangs gestalte in Scorcese’s The Aviator, nu komt ook filmmaker Lasse Hällstrom met een eigen kijk op het mysterie van Hughes. Of beter gezegd: het mysterie van B-schrijver Clifford Irving, zijn officieuze biograaf.

Tenminste, dit maakte Irving begin jaren ’70 de halve wereld wijs. Nadat één van zijn boeken een bescheiden succes wordt, krijgt Irving van grote uitgever Mcgraw-Hill de garantie dat zijn volgende novelle groot uitgebracht zal worden.

Verblind door succes geeft hij bakken met geld uit om op het laatste moment te vernemen dat zijn boek de schappen nooit zal bereiken. Ten einde raad zoekt hij steun bij zijn maatje Dick Susskind (Alfred Molina). Alleen een briljant idee kan Irving uit de schulden en aan een nieuwe deal helpen.

Irving krijgt deze doorat Hughes al weken het nieuws domineert. De vervalst het handschrift van de gestoorde magnaat en gaat de volgende dag doodleuk naar uitgever McGraw-Hill. Zijn inzet: het schrijven van de biografie van Hughes. Zijn bewijs: een handgeschreven brief waarin staat dat hij de persoonlijke toestemming hiervoor heeft ontvangen.

Hoewel het verhaal te ongeloofwaardig voor gedrukte letters is, trapt de uitgever er maar al te gretig in. Waarom zou een icoon als Hughes immers een onbekende schrijver hiervoor inhuren? Omdat juist een gek als Hughes zo’n rare gedachte zou krijgen!

Irving’s hoax begint steeds geloofwaardiger te worden. Voor welgeteld één bladzijde van zijn nepbiografie ontvangt hij van de uitgever een voorschot van honderdduizend dollar. De leugens stapelen zich op en Irving zinkt net als de echte Hughes steeds verder weg in een fantasiewereld.

Gere is uitstekend als de charmante leugenaar Irving. De acteur die vooral bekend staat om luchtigere rollen, verrast ditmaal met diepgang. Fascinerend is vooral te zien hoe zijn personage steeds meer begint te geloven dat hij Hughes daadwerkelijk is.

De gehele cast is verder optimaal op dreef onder leiding van regisseur Hallstrom, bekend van onder meer What’s Eating Gilbert Grape. Net als Grape is The Hoax in eerste instantie een komedie die langzaam meer diepgang en drama brengt. Helaas wordt het nergens zo origineel als in dat meesterwerk.

Het verhaal van Irving leent zich hier natuurlijk uitstekend voor. Samen met Molina vormt Gere een duo dat de kijker moeiteloos aan het scherm gekluisterd houdt, om daarna te laten wegzinken in een wereld waarin leugens waarheid worden.

Het geheel kon vlotter en had misschien toch een wat serieuzere aanpak verdiend. Toch blijft de pretentieloze regie boeien en de acteurs onder aanvoering van Gere genieten. Het wonderlijke verhaal van Irving leent zich er uitstekend voor.

Probeert niemand te bedonderen 7.5