Snatch.

Lock, Stock and Smoking Caravans

De Engelse regisseur Guy Ritchie oogste lof voor zijn debuut Lock Stock and Two Smoking Barrels. Zijn opvolger Snatch heeft een hoger budget en zelfs bekende Amerikaanse sterren, maar behoudt zijn typisch Engelse karakter.

De film begint met een overval op een Antwerpse juwelenzaak. Onder leiding van de Duitse Franky Four Fingers (Benicio del Torro), wordt een enorme diamant ontvreemd. De fonkelende steen dient bezorgt te worden aan opdrachtgever Avi (Dennis Farina) in New York. De discussie over het bestaan van god, die de quasi-rabijnen hierbij voeren, is hilarisch.

Franky maakt echter een fatale tussenstop in Londen, bij Avi’s neefje Doug ‘The Head’. Het duurt niet lang voordat hij de ongure Russische wapenhandelaar Boris ‘the Blade’ achter zich aanheeft. Of beter gezegd: achter de diamant!

In diezelfde stad zijn Turkish en Tommy veel kleinere criminelen, in dienst van de ongure bokspromotor Brick Top. Hun baas houdt zich bezig met het organiseren van illegale boksmatches en het voeren van zijn tegenstanders aan zwijnen.

Bij een mislukte caravankoop verschijnt de Ierse zigeuner Mickey (Brad Pitt) ten tonele. Hij slaat hun eigen bokser Gorgeous George met één klap knock-out en wordt dusdanig gebruikt als vervanger.

Chaos alom, op papier althans. Op het scherm is van alle mogelijke verwarring niets te merken. Ritchie neemt de tijd om de personages goed voor te stellen.

Tot aan het kleine hondje toe leven alle acteurs zich gretig uit tijdens hun screentijd. Ze dragen bij aan het collectief dat van de snelle gangsterkomedie een onvergetelijke kijkervaring maakt.
Britse gangsters op hun best 9.5