Revolver

Vicious Circle

Nadat het drama Swept Away wereldwijd flopt, trekt regisseur Guy Ritchie zich terug . Hij begint aan een scenario dat zich binnen de criminele  scène  afspeelt, net als zijn grootste succes Snatch . Revolver is iets moeilijker te volgen.

Oudgedienden Jason Statham en Ray Liotta tekenen voor de hoofdrollen van Revolver, maar het mocht allemaal niet baten. Ook Ritchies nieuwste bracht te weinig geld in het laatje…

Toch is de film niet echt zo slecht als de recette doet vermoeden. Het verhaal is duidelijk ondergeschikt aan de dialogen en beelden. Het hoofdpersonage Jack Green (Statham) daagt maffiabaas Macha (Liotta) uit tot een kaartspel in diens casino. Green staat bekend als een winnaar en Macha is juist als een slechte speler. Toch durft niemand van hem te winnen.

Uiteraard kleedt Green Macha helemaal uit en tekent zo zijn eigen doodvonnis. Maar hij is eigenlijk al dood! Green blijkt een zeldzame bloedziekte te hebben. Een tweetal gangsters beweren het medicijn ertegen te hebben en chanteren hem. Green mag nu al hun vuile was gaan opknappen.

Revolver is vooral geen film die je gemakkelijk vergeet. Een film die je eigenlijk niet van Ritchie verwacht. Toch draagt hij duidelijk het stempel van zijn maker. Een veel donkerder stempel dan zijn twee redelijk luchtige misdaadkomedies, weliswaar.

Revolver is een volwassenere en gewaagdere film geworden, maar ook pretentieuzer, onsamenhangender en onduidelijker dan de eerste twee films van Richtie. Het verhaal is moeilijk te volgen en zit vol met te veel personages. De camerabeelden en ook de montage zijn gelukkig wel prachtig. Revolver houdt je daarom toch bezig, zonder dat je echt begrijpt waarom.

Vermakelijk en onbegrijpelijk potje schaak 6.5