Notes on a Scandal

A bittersweet symphony

Richard Eyre neemt in Notes on A Scandal enkele controversiële problemen onder de loep. Hij krijgt hulp van acteurs die zich laten vergelijken met goede wijn, Ze worden beter met de jaren.

De intussen 72-jarige Dame Dench speelt Barbarra Covett, een strenge maar rechtvaardige lerares geschiedenis die bijna aan haar pensioen toe is. Ze wordt gekenmerkt door een enorme intelligentie en welbespraaktheid, maar helaas ook door tergende eenzaamheid.

Als de jonge Sheba Hart (Cate Blachett) tekenles begint te geven op haar middelbare school, ziet Barbarra in haar een ideale hartsvriendin. Eerst is Sheba terughoudend, maar nadat ze door Barbarra met een klasgenoot wordt ontdekt, raakt hun vriendschap in een gevaarlijke stroomversnelling.

Notes on a Scandal is meer dan een film geworden over de onmogelijke relatie tussen twee vrouwen met een generatiekloof. Op eenvoudige maar nooit kinderlijke wijze krijgt de kijker inzicht in onder meer pedofilie, vreemdgaan, paparazzi en stalking.

Negentig minuten lijken misschien kort voor zoveel onderwerpen, maar de Eyre toont zich een waar kunstenaar. Met goed getimede zwarte humor vertelt hij het moeilijke verhaal zonder ergens plat of voorspëlbaar te worden.

De grootheid Philip Glass help hem met meesterlijk gecomponeerde muziek. Hij schreef de prachtige Hitchcock-achtige score en kreeg hiervoor een terechte Oscar-nominatie.

Niets is in Notes on a Scandal wat het lijkt en velen houden er een dubbele agenda op na.

Naast de twee dames valt in positieve zin ook Bill Nighy op als de echtgenoot van Sheba, Hij laat in enkele scènes mogelijk het beste acteerwerk van dit jaar zien.

Cate Blanchett is een prachtige prinses maar Judy Dench en Bill Nighy zijn definitief de ongekroonde koning en koningin van het afgelopen filmjaar.

Een masterclass acteren 9