Mystic River

River runs through it

Clint Eastwood waagt zich na een serie mindere films aan een aangrijpende roman van Dennis Lehane. Onverwachts dirigeert hij in Mystic River een cast vol grote namen tot de perfectie. Mystic River is meer dan een eeuw na Unforgiven zijn tweede meesterwerk.

Sean (Bacon), Jimmy (Penn) en Dave (Robbins) groeien samen op in Boston. Ze zijn onafscheidbaar tot er op een dag iets onwaarschijnlijks gebeurt. Tijdens een potje straathockey worden ze aangehouden door twee mannen die zich voordoen als rechercheurs.

Ze nemen Dave, mee. De waarheid blijkt schokkend; de mannen zijn kinderverkrachters te zijn en houden de jonge Dave dagenlang vast in een kelder. Dave weet uiteindelijk te ontsnappen maar houdt er een levenslang trauma aan over.

25 jaar later is hij intussen zelf vader geworden. Zijn vriend Jimmy heeft een sigarettenwinkel en een dochter van bijna negentien. De twee leiden schijnbaar normale levens. Tot op een avond Jimmy’s dochter dood wordt gevonden.

Dave blijkt één van de laatste personen te zijn die haar heeft gezien en heeft geen waterdicht alibi. Sean is intussen rechercheur geworden en wordt belast met de zaak. Een meesterlijk schaakspel waarin menselijke keuzes en relaties centraal staan begint.

Het gaat hier om echte mensen en hun emoties. De cast wordt aangevoerd door de briljante vertolkingen van Robbins als Penn. Bacon lijkt een ondankbare rol te hebben, maar speelt met veel gevoel dat het bijna angstaanjagend is. Alle drie leveren ze één van de beste acteerprestaties van hun leven.

Ook de bijrollen worden uitstekend bezet. Laura Linney en Marcia Gay Harden vertolken sterke echtgenotes en Laurence Fishburne laat zich van zijn beste kant zien. De jonge Tom Guiry ontroert met sterk acteerspel. Onvergetelijk is het moment dat hij te horen krijgt dat zijn vriendin dood is en emotioneel volledig instort.

Geen bizarre poespas maar gewone mensen in ongewone situaties, vol dubbele bodems en subtiele verwijzingen. Briljant geregisseerd door Eastwood, die eigenlijk al jaren  meer regisseur dan acteur is.

Blink het Oscargoud alvast op! 9