Hot Fuzz

Rambo op het Engelse platteland

Simon Pegg, Nick Frost en Edgar Wright zetten in 2004 de filmwereld op zijn kop met Shaun of the Dead. Deze lowbudget parodie op het zombiegenre wordt een groot succes.  Een nieuw internationaal Brits succesverhaal is geboren.

Wright als regisseur, Pegg in de hoodrol en Frost als zijn corpulente maar onintelligente  maatje, het werkt blijkbaar prima. Sinds deze week is het drietal dan ook herenigd op het witte doek. Hot Fuzz is hun nieuwste parodie, ditmaal op het actiegenre.

Naast de boerenlucht mogen ze zelfs een vleugje horror opsnuiven in deze typische over-the-top Britse komedie.

Allemaal omdat antiheld Nicholas Angel (Pegg) te goed in zijn werk als smeris is!

You’re making us all look bad’, aldus de chef van de Londonse politie. Angel wordt op staande voet overgeplaatst naar het kleine plaatsje Sandford, waar al meer dan 40 jaar geen moord gepleegd. Het is duidelijk: Angel is a long way from London!

Op het Engelse platteland heerst een andere kijk op zaken. Daar botst onze ambitieuze politieagent in het begin hard tegenaan. Nadat hij geconfronteerd wordt met zijn eerste echte misdaad – het vinden van een gevluchte zwaan – blijkt dat ook Sandford niet zo vredig is als het lijkt.

Opeens beginnen er mensen te sterven. Zo krijgt Nicolas Angel toch waar hij op gehoopt heeft: echte misdaad. Yippie-kay-yay motherfarmer!

Wat volgt is een supersnelle, over-the-top, melige Engelse komedie met duizelingwekkende camerabewegingen en  hippe muziek. Pegg is met zijn rossige haar en klein gestalte de ultieme Britse cultheld . Frost heeft de rol van humoristische sidekick tot in de perfectie uitgewerkt.

Ook Timothy Dalton, Martin Freeman en Jim Broadbent vallen in positieve zin op. Regisseur Wright vuurt veel grappen op het publiek af, maar neemt ook tijd om het verhaal van de Sanfordse gemeenschap te vertellen.

Toch loopt de vergelijking met Shaun of the Dead mank. Waar die laatste was vooral een geslaagde parodie op het genre was, lijkt Hot Fuzz een uitgesproken komedie. Met een opvallende twist.

What the fuzz is all about… 8