Domino

ADHD-cinema

Domino is net als iedere goede leugen verpakt in een prachtig jasje. Zodra de eerste steen begint te vallen is er geen houden meer aan: de beelden flitsen voorbij, cameralenzen in alle kleuren komen langs en de bas pompt uit de speakers!

De verantwoordelijke regisseur is Tony Scott,  en staat garant voor vele vermakelijke actiefilms. True Romance is tot op heden zijn beste werk, naar een verhaal van Quentin Tarantino.

In deze film komt een scène voor waarin Christopher Walken van Dennis Hopper een ongelofelijk verhaal te horen krijgt: Sicilianen stammen eigenlijk af van negers! Maffiabons Walken weet dat de Hopper liegt en die laatste weet dat natuurlijk ook. Toch werken ze allebei mee aan de leugen die één van de meest memorabele scènes in de recente filmgeschiedenis tekent.

De verscheidenheid aan acteurs zorgt ervoor dat ook Domino op het eerste gezicht geloofwaardig is. Zelfs Tom Waits heeft een prachtige cameo in deze twee uur lang durende ADHD-clip.

Het hoofdpersonage Domino (Keira Knighlty) schijnt echt te hebben bestaan. Ze overleed vorig jaar op haar 35-ste aan een overdosis slaappillen. Ze was pas 35. Als dochter van de acteur Lawrence Harvey leek zij voorbestemd voor de showbizz.

Harvey was alleen geen doetje, en had haar eigen weg te volgen. Al snel komt ze in contact met de legendarische premiejager Ed Mosbey (Mickey Rourke) en raakt ze verzeild in diens schimmige realiteit.

Wie het recente Man on Fire heeft gezien weet dat Tony Scott de oude niet meer is: de inspiratie is op. Zelfs scenarist Richard Kelly (Donnie Darko), kan hem niet helpen. De beste man wordt hier wederom door zijn eigen pretentie ondergesneeuwd.

Een vallend muntje wordt tot vervelens toe in beeld genomen, evenals een door de wc gespoelde goudvis. De kijker wordt geen seconde rust gegund.

Keira Knightly kan haar arsenaal stoere blikken tot in de perfectie hebben uitgewerkt, nooit krijg je het gevoel naar een echt personage te kijken. Toch blijft het interessant om te zien hoe die ongure figuren hun stinkende zaakjes uitvoeren. Daar zorgt de sadist Mickey Rourke wel voor.

Christopher Walken stelt echter niet teleur, zelfs twee voormalige Beverly Hills 90210 acteurs krijgen de lachers op hun hand. Geef een paar coole mannen een script en wat wapens en het pak altijd leuk uit, tenslotte. Sommige scènes lonen dan ook zeker de moeite.

Toch wil Domino te veel en geeft het de kijker uiteindelijk te weinig.

Lie: Domino is a great movie. 5