Der Untergang

Leven en dood, hand in hand

Talloze films spelen zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog maar slechts een paar vertellen hun verhaal vanuit het perspectief van de verliezer. Der Untergang is één van die zeldzame films, met de ultieme badguy Adolf Hitler in de hoofdrol.

We worden meegenomen naar het zwaar gebombardeerde Berlijn van het jaar 1945. Locatie: Hitlers beroemde bunker. Europa is langzaam maar zeker bevrijd van de occupatie en Der Führer is nog maar een schim van de man die het derde rijk heeft opgebouwd.

Als een vis op het droge blijft hij met de voornaamste leden van zijn derde rijk illusie met werkelijkheid verwarren. In feite zijn de Russen slechts op enkele kilometers verwijderd van hun schijnrealiteit. .

Onder deze mensen bevindt zich Traudl Jonge, Hitlers persoonlijke secretaresse. Zij is geen soldaat of SS’er, maar een vrouw op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Door haar ogen zien we hoe loyaliteit en waanzin dwars door elkaar heen lopen. Als de dood zich mengt met het leven gebeuren er rare dingen.

Er waren klachten dat de figuren in de film te menselijk worden uitgebeeld. In werkelijkheid valt het juist niet mee om naar zoveel menselijke lelijkheid te moeten kijken. De naïeve keuzes van sommige personages irriteren maar fascineren de kijker dan ook tegelijk.

De acteurs zetten deze personages geweldig neer. Hun Duits klinkt authentiek in de oren en zal in sommige gevallen de kijker de stuipen op het lijf jagen. Bruno Ganz slaagt volledig in zijn personificatie van Hitler in één van de sterkste rollen van het jaar.

Regisseur Hirschbiegel heeft een een originele en intrigerende film gemaakt die gezien dient te worden.
When the shit hits the fan 8