Bobby

Vermoorde onschuld

De bloedige oorlog in Vietnam wierp in de sixties een zwarte schaduw over de progressieve Amerikaanse maatschappij. Terwijl peace and love steeds meer de boventoon voeren, vinden velen de dood.

Naast de talloze soldaten en burgers op het slagveld, vinden eveneens John F. Kennedy, Dr. Martin Luther King, Che Guevara Malcom X en John Lennon een te vroege dood.

Toch is er hoop bij de liberalen in de VS . Eind jaren ’60 richten zij hun pijlen op één man: Robert ‘Bobby’ Kennedy. Deze stelt zich in 1968 verkiesbaar als democratische afgevaardigde voor de presidentsverkiezingen. Als broer van de vermoorde JFK verenigt hij blank en zwart in zijn zoektocht naar vrede en mededogen.

Op 4 juni 1968 wacht zijn aanhang in het Ambassador Hotel te Beverly Hills op de uitslag van de voorverkiezingen. Mag de broer van wijlen JFK het opnemen tegen Richard Nixon? Bobby zal die avond niet levend halen.

De aanslag op Kennedy wordt door middel van een twintigtal personages door Estevez verteld. Robert Kennedy, in de film veelvoudig op archiefbeeld te zien en horen, is tevens het enige echtbestaande personage. De regisseur houdt de rest van de personages fictief en kiest hiermee meteen voor de makkelijke weg.

Soms proberen zijn personages een geforceerde boodschap mee te geven. Estevez heeft zijn moraal misschien wel op de goede plaats, maar probeert men man en macht de kijker voor zich te winnen. Het is zaak van het publiek om een parallel te trekken met het de hedendaagse politiek

Toch verrast de broer van Charlie Sheen de kijker zeker het eerste uur met vlot camera werk en veel interessante personages. Ashton Kutcher bijvoorbeeld als onherkenbare hippie die discussies uitvecht met een sinaasappel. Bobby komt als tijdsportret overtuigend over, maar Estevez neemt te veel hooi op zijn vork.

Verder zien we onder meer Martin Sheen, Anthony Hopkins, Laurence Fishburne, Helen Hunt, Sharon Stone en Demi Moore in goede rollen. Misschien zijn een paar van deze personages overbodig, maar het is lekker kijken naar zoveel goede acteurs. De kostuums en make-up helpen de kijker terugwanen naar de swinging sixties, waarin de onschuld volop leefde.

De topcast redt Bobby van een wisse dood 7