Blades of Glory

Dumb and Dumber on Ice!

Will Ferrell is God op het witte doek. In Blades of Glory neemt de komiek zijn sterrenstatus net even een stapje verder. Wat heet, hij doet een extra pirouette, schroef en achterwaartse salto!

 

Zijn Chazz Micheal Michaels vormt samen met Jimmy MacElroy (Jon Heder) al jarenlang de crème de la crème van de internationale kunstschaatswereld. Totdat de heren het eerst in hun carrière het erepodium moeten delen.

Het houten bouwwerk blijkt niet bestand tegen het gewicht van hun ego’s. Uiteindelijk eindigen de beide heren op de verhoging in de rechtzaal. De rechter is onverbiddelijk en legt hen een levenslange verbanning uit de sport!

Jaren later zijn de twee tegenpolen volledig afgegleden. De ideale schoonzoon MacElroy werkt inmiddels in een schaatswinkel. Daar krijgt hij van vijfjarige meisjes totaal niet het respect krijgt dat hoort bij een voormalig kampioen.

Gelukkig wijst een geflipte fan hem op het feit dat hij nog altijd mee kan doen aan het parenschaatsen. ‘I’m still going to kill you someday’ is zijn andere boodschap.

De ‘sexgod’ Michaels speelt op zijn beurt in een kindervoorstelling. Zonder een goede beurt en enkele liters alcohol gaat hij het ijs niet meer op. Om vervolgens voor een handvol kleuters al scheldend zijn pak onder te kotsen.

Je moet het maar kunnen waarderen, als iemand ermee weg kan komen is het Ferrell. Zijn personificatie van America’s Iceskating Nightmare is bij vlagen hilarisch..

Natuurlijk vormt hij uiteindelijk een koppel met zijn vroegere rivaal. Zo is Blades of Glory een typische sportcomedy geworden, met bijbehorend voorspelbaar script en onopvallende regie. Toch is door het komische talent van Ferrell (die naar verluid bijna alles improviseerde) en Heder de film toch het aanzien waard.

Op glad ijs.. 6