Top 5 beste films 2014

24 Jan 2015

Het is weer tijd voor het jaarlijkse lijstje van beste films! Traditiegetrouw een verzameling big-budget en kleinschalige producties, goed voor allerlei filmprijzen. Kortom: mijn favoriete films van 2015.

1. Whiplash: een briljante ode aan de soms keiharde muziekwereld, voortreffelijk geacteerd door J.K. Simmons en nieuwkomer Miles Teller. De montage in combinatie met het verrassende script maken van Whiplash een onvergetelijke filmervaring.

2. Leviathan: geen gemakkelijke maar daarom des te imposantere dramafilm van de Russische arthousegod Andrey Zvyagintsev (The Return) over een man die de strijd aangaat met de overheid. En in Rusland is dat bij voorbaat een kansloze zaak, zien we wederom in dit krachtige stukje filmkunst.

3. The Grand Budapest Hotel: misschien wel de beste film uit de indrukwekkende carrière van Amerikaans wonderkind Wes Anderson (The Royal Tenenbaums). Een kleurrijke cast onder aanvoering van Ralph Fiennes vertelt het absurde verhaal van een hotel in een niet-bestaand land.

4. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance): in een jaar vol filmtoppers mag dit meesterwerk van Alejandro G. Iñárritu (Babel) niet ontbreken. Micheal Keaton speelt de beste rol uit zijn loopbaan als voormalig filmster, samen met Edward Norton die de nieuwe generatie acteurs vertegenwoordigd. Een achtbaan van mooi gefilmde en geacteerde scenes die een blik werpen achter de schermen van de Amerikaanse toneelwereld.

5. Guardians of the Galaxy: een onvervalste big budgetfilm die zelfs Interstellar uit de top 5 houdt. James Gunn (Slither) maakte de science-fiction kaskraker met zoveel enthousiasme, humor en lef dat het leidt tot onvervalst popcornentertainment. Een jaar voor de nieuwe Star Wars is Chris Pratt de nieuwe Luke Skywalker. The force is strong in this one.

 

Eervolle vermelding: Inherent Vice, ofwel The Big Lebowski anno 2014 van regisseur Paul Thomas Anderson (There Will be Blood) en een non-stop stonede Joaquin Phoenix. Niet te volgen en toch onnavolgbaar.

Leave a Reply